Kattlivet

Vad ska katten äta och dricka?

Fett, taurin, protein och vatten, för katten! 🙂 

Vi surfade oss sömniga innan vi skaffade katter, för att sedan direkt upptäcka det självklara:

Katten kommer att lära dig vilken mat som är bäst…

Vilken kattmat är bäst? 

Börja varje dag med att hälla upp vatten åt katten, sedan kommer maten:
 • Kattmaten måste innehålla Taurin, protein och fett, annars dör katten!
  Du kan inte göra din katt till vegetarian, punkt slut.

Nota bene: Vi äter till största del vegetariskt, matte räddar flugor från döden och säger ”vila i frid” till varje litet djur som dött längs motorvägen, men inser också att djur måste få vara djur, och katter måste ha kött annars dör de. Skriver detta för att det finns galningar som i sin på riktigt bara ger sina katter veganmat. Bra sätt att döda sin älskade katt, först blir katten blind, sedan lider den svårt och dör. Grattis till idiotin, säger jag och sörjer varje katt som ska utstå dylikt. Ge din katt kött, men se till att djuren mått bra innan och stöd kravmärkt.

 • Håll utkik efter kattmat som har låg halt av kolhydrater men högre halt av fett, taurin, protein, mm:

Läs mer om livsviktig kattmat hos Agria: Utfodra din katt på bästa vis

Har du tips på ekologisk, naturlig kattmat? Vi söker en ”naturlig” kattmat där vi vet exakt vad som ingår i receptet, inte minst vad det gäller onödiga och i längden skadliga ämnen för katten (socker, osv) och varifrån köttet kommer, vi vill inte stödja en grym hantering av djur.

Vi vill bli bättre på att veta vilken kattmat som egentligen är bäst för katten och de djur som som katten ska äta (rent ut sagt) samt miljön i övrigt.

Torrfoder eller blötmat till katten?

Vår katt Tiger äter helst torrfoder, men de dagar hon är utomhus här på vischan får hon ”blötmat” både till frukost och middag. Hon tar tre glupska tuggor av blötmaten och slickar sedan fisförnämt i sig gelén från resten av köttbitarna. En stackars liten burk eller påse blötmat räcker alltså i tre dagar här hos oss.

– Prova dig fram, ge din katt olika sorters mat och se vad som går hem bäst.

Hur ofta ska du ge din katt mat?

– Vår katt Tiger äter lite då och då. Vi har torrfoder framme hela dagen och fyller på vid behov, en eller två gånger per dag. Vid frukost och middag (i människovärlden), får vår katt lite färskmat, alltså blötmat på burk eller påse.

Rutiner för kattmaten

 • Hur mycket mat?
  Du märker säkert snart om din katt ”hetsäter” och går upp i vikt för mycket eller om din katt inte äter alls knappt. Testa vad som funkar.
  – Läs texten på kattmatsförpackningen, tillverkaren rekommenderar ofta lämplig mängd mat utifrån kattens vikt.
  – En kattunge behöver mer näring, läs mer här om mat för kattungar
  – Kontakta en veterinär om du är orolig
 • Överviktig katt?
  Katter kan bli för tjocka av olika orsaker, läs mer här: Håller din katt på att bli överviktig?
 • Temperatur på kattmat?
  Katter vill ofta äta varm eller ljummen mat, har vi märkt: När vi häller upp blötmat från kylskåpet väntar vår katt Tiger ibland en kvart innan hon ids äta den, för då har den hunnit bli rumstempererad. Jag har hört att andra mikrar kattmaten någon minut innan servering, så att den blir varm. Testa. Du märker hursomhelst direkt om din katt tycker att maten är het eller ofräsch.
 • Hur ofta ska katten få mat?
  – Följ rekommendationerna från uppfödaren/katthemmet/kattmatstillverkaren.
  – Om din katt har varit utekatt, alltså levt utomhus större delen av sitt liv, kan den bli ”ät nu eller dö”, och därför hetsäta, så då får du nog skapa rutiner för utfodringen
  – Din katt kommer meddela när den vill ha mat.

Exempel från en förmiddag i kattlivet: Vår katt Tiger jamar klockan 08:30 vid en halvfull matskål, hon har alltså mat men vill ha sin rutin, och numera har hon vant sig vid blötfoder till frukost. Vi häller lydigt upp en tredjedels påse mat: Tiger äter glupskt i 30 sekunder, sedan stretchar hon lojt och börjar tvätta sig. När hon anser sig tillräckligt ren sätter hon sig vid sitt dricksglas och lapar vatten i 3 minuter (ja, du läste rätt, vår katt föredrar numera att dricka vatten ur ett glas!).

Förvara öppnad kattmat

Blötmat för katter måste hållas i kylskåp när du öppnat förpackningen. Vi sätter en klämma på blötfoderspåsen, kattmat i burk häller vi över på ett fat och sätter plastfolie eller påse över (konservburkar kan avge farliga metaller som hamnar i kattmaten. Vissa burkar har en skyddande folie inuti nuförtiden, men vi har fått in vanan och tar det säkra före det osäkra).
– Kattens torrfoder förvarar vi i en burk med lock, praktiskt när man ska skramla för att locka katten till ”matbordet”.

Ge mat till flera katter?

Våra katter Tiger och Milou har alltid haft varsin matskål och vattenskål. De har samsats fint vid utfodring, även om de varje gång trott att vi hällt upp nånting bättre i den andra skålen, så de har bytt skålar med varandra, sötnosarna. Oftast har de faktiskt ätit ur samma matskål, trots att de har varsin. (Vi tror att detta beror på deras stressiga uppväxt i ”misärhem”, läs mer om de adopterade katterna Tiger och Milou här)

Milou gillar hummer, Tiger nosar
Milou gillar hummer, Tiger nosar

Ge mat till kattunge och vuxen katt samtidigt? 

Vi får be att återkomma om detta, för vi vet inte ännu, men snart! Just nu förbereder vi oss nämligen för en kattunge, 4 månader gammal, som vi adopterat.

Vi har fått goda tips från Södertälje Katthem, som just varit på besök för att avgöra om vi och vårt hem lämpar sig för en katt.

Vi blev godkända, och nu undrar vi väldigt om vår Tiger kommer äta upp kattungens extragoda mat när vi inte tittar på? Vi tror att detta kommer att ordna sig, trots att vi är av den oroliga arten ”Google-Search”, och apropå det, här kommer en länk:

😉

Berätta:

– Vad äter din katt helst?
– Vad vägrar din katt att äta?
– Föreslå en kattmat som är bra för både katten och djurindustrin?

Annonser

2 kommentarer

Välkommen, skriv gärna något här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s