Findus äter ur foderautomaten SureFeed

Hur bantar man en katt?

Oj då, sa veterinärenEkovet i Järna när vi satte katten Findus på vågen i väntrummet.
–  6,9 kilo, sa vågen.
Aj då, sa vi, och skämdes.

Hälften av alla innekatter är feta: En ”ostbit” till katten är som tre hamburgare för dig. En överviktig katt blir sjuk och dör i förtid.

Varför är det farligt för din katt att bli fet?

En fet katt kan få diabetes, artros, problem med hjärta och njurar samt löper större risk att drabbas av cancer. En överviktig katt som är över sju år dör i förtid, tre gånger oftare än en katt med normal vikt.
Vår katt Findus måste gå ner minst 1 kilo, med start 16 januari 2018.
Findus väger 6,9 kilo
Cirka 6,9 kilo, vägde Findus den 16 januari 2018.

Så här bantar vi vår katt Findus

Nu ska katten Findus gå ner i vikt, nå och behålla sin toppform:

 • Foder för viktminskning
 • Flera små mål per dag
 • Övervakning av matintag
 • Kel istället för mat, när katten tigger
 • Lek, för katten!
 • Inget godis (en räka motsvarar en halv kanelbulle, för övrigt).

Fråga veterinären om råd för att få just din katt att gå ner i vikt.

Bantningsmat för katten

Nu får Findus enbart kattmat för viktminskning.

-Vi testar Brit Care Daisy, som har ett lågt fettinnehåll, är proteinrikt och innehåller aminosyran L-karnitin, som ska förbränna överflödigt fett.

Katten äter med god aptit och är pigg och leklysten, hittills.

Mängd mat för viktminskning hos katt?

 • 70 gram mat per dag, får Findus nu, som han äter i små portioner

Mängden mat är anpassad för kattens idealvikt, den vikt Findus bör gå ned till. Se instruktioner från veterinär eller på förpackning för diet-kattmat.

Det ser löjligt lite ut i skålen, det hugger i hjärtat, men stålsätt dig – katten får i sig den näring den behöver, och katten äter inte med ögonen som du.

Svält inte katten!

Ge inte katten mindre mat av sin vanliga mat för att ”banta” den, då kan katten bli sjuk!

Välj ett speciellt kattfoder för viktminskning, som ger din katt rätt näring och hjälp för att gå ned i vikt samtidigt som den förbättrar hälsan. Fråga din veterinär!

Katten Milou lapar mjölk
Så här mycket älskade vår katt Milou att lapa (laktosfri) mjölk.

Ändra dina och kattens vanor

Klart katten ska få mat när den skrik-jamar med sorgsna ögon?

– Nej, inte om katten redan ätit den mängd den behöver för att må bra.

När katten tigger mat…

ändra kattens vanor genom att ändra dina egna vanor:

 • Avled katten med kel och lek när den tigger mat.

Om du ger katten mat när den vane-tigger, blir katten tjock, och sorgsen på riktigt.

– Smek, kela och busa med katten när den tigger, då blir katten glad!

Vi har lyckats övergöda vår katt med enbart kattmat, utan hjälp av godis som ost, räkor och leverpastej.

Vår katt älskar kattmat och vet att han får mer, när han tigger.

Vi skäms.

Vilda katter jamar inte med människor, det gör bara tama katter, för de har lärt människan att mata – och kela – på kommando.  

Findus tittar in i kameran med bedjande ögon.
Vi erkänner att vi har svårt att motstå de där ögonen.

Skapa rutiner för att mata katten

Nu är vi stenhårda vid servering av mat till våra husdjur:

 • Vi tar bort matskålen när katten eller hunden är nöjd
 • Findus får INTE ”äta färdigt” ur Tigers skål…
 • Findus får inte äta ur hunden Disas skål, som ofta innehåller kattmat (godast! – mitt stalltips är att varannan hund helst äter kattmat).
Katterna Tiger och Findus undersöker en påse dietmat från Hill's Pet
Tiger utforskar dietmaten som Findus fick av veterinären. Findus lackar snart ur…

Foderautomat för att banta?

Findus får nu sin mat i en foderautomat från SureFeed, som är chip-programmerad så att bara Findus kan äta ur den.

Tryggt att de andra husdjuren inte kan glufsa i sig dietmat utöver sin vanliga kost – tänk viken jordbävning det skulle bli i deras näringsintag.

– Findus tycker att foderautomaten är spännande, vilket också gör dietmaten rätt kul.

Findus äter ur foderautomaten SureFeed
Findus gillar att äta ur foderautomaten SureFeed

Motion och mat går tass i tass

Nu ser vi till att Findus rör på sig!

 • Vi leker mer med Findus, kastar boll och retas med vippor
 • Vi uppmuntrar hunden Disa att busa med Findus – de jagar varandra, brottas och leker kurragömma
 • Kattsyrran Tiger törs leka med Findus när hunden är ute.

– Vi uppnår Nirvana den dag vi kan gå på promenad med Findus i kattsele utan att han ramlar omkull och låtsas vara en sten.

Katten Findus vägrar att gå i sele
”Jag ÄR en sten!”. Findus gillar inte att gå i sele.

Bli utekatt är inte ett alternativ

Findus skulle snabbt nå toppform om han fick rusa runt lös här på landet. Det är inte aktuellt, eftersom här finns så många rovdjur som kan skada eller döda vår katt. Vi bor dessutom vid ett naturreservat, och där är det förbjudet för katter (och hundar) att springa lösa.

Simma med katten?

Jag har sett katter som simmar på badhus för att gå ned i vikt. Det låter toppen, men svårt?!
En tiger simmar och tittar in i kameran.
Simborgarmärke för katter – vet du mer om detta? (Foto: Pixabay, CC0)

Bantningen av katten Findus uppdateras…

Vi gör en rivstart med att banta Findus, och om inget hänt om några veckor, ber vi veterinären om ett bantningsschema.

Håll tassarna för att vi lyckas få Findus att nå toppform och dela gärna med dig här om du har erfarenhet av att ”banta” en katt!

Vi ska väga Findus om en månad…

Fotnot: Veterinären gav oss en provpåse dietmat från Hill’s Pet, som Findus åt glatt, men vi fann inte den sorten på djurbutiken, så nu testar vi Brit Care för att komma igång bums. 

11 reaktioner på ”Hur bantar man en katt?

 1. Hej!

  Ser att inlägget är gammalt så du har säkert redan lyckats banta Findus 😊 Men ville bara tipsa att det fodret du fått provpåse på är ju ett veterinärfoder och finns inte i vanliga djurbutiker. Tycker absolut veterinärfoder är bäst vid kraftig övervikt. Tycker dock 70 gr låter väldigt mycket! Så mycket har våra katter aldrig ätit vare sig vanlig mat eller dietfoder. Håller på och bantar vår ena nu med Royal canin Satiety och han äter 47 g om dagen. Mer än så så går han inte ner mer än 10 g i veckan (de ska ju gå ner sakta men inte sååå sakta). På 70 g hade han gått upp i vikt! Han väger 6,3 och ska ner till 4-4,5. Så om du mot förmodan inte fått ner honom i vikt rekommenderar jag Satiety eller Hills Metabolic som en annan katt gick ner på.

  Lycka till! 😊

  Gilla

  1. Hej Jennica, varmt tack för din kommentar med tips, och för att du läser Tassen Upp! 🙂 Nja, det har gått sisådär med bantningen, men vi kämpar på! Just nu satsar vi hårt på aktivering; lek med bollar,laserpekare (som får honom att göra remarkabla rusher och hopp, haha).

   Vi har också nyligen köpt en ”aktiveringsmatplats”, alltså en fiffig manick med små hinder (fördjupningar, etc), som man sprider ut torrfodret i. Perfekt – nu tar det Findus minst 3 gånger så lång tid att glufsa i sig sina portioner. Extra plus att han också blir stimulerad när han får jobba med tassarna och klura ut hur han ska få fatt i matbitarna. Tar också längre tid nu mellan de hysteriska ”mat-nu-nu-nu-matte”-mjauen… Ska nog ta och skriva ett inlägg om denna smarta grej. Här köpte vi vår ”Savic Quiz sysselsättningsleksak”

   Vi har gått ned i mängd mat nu, men ska testa Hills Metabolic eller Satiety som du rekommenderar, tack!

   Gilla

 2. Som du kanske läst i min blogg, så tyckte vår veterinär att vi skulle försöka minska våra katters vikt, Plexi speciellt. När vi berättat hur vi ger dem mat så fick vi rådet att ta bort torrkosten på nätterna, i varje fall den fetaste, som är på 12 % fett. Vi gjorde så och efter ett par veckor så hade katterna minskat ett hekto (fantastiskt va?) Den påskmat, som de får har bara fem procent fett, så det får de gärna äta.

  Gillad av 2 personer

  1. Intressant, tack för tips! Vi kanske också ska testa att ta bort maten på natten! Det kanske är så att om det inte finns mat på natten, så kommer katten att busa runt och bränna kalorier istället för att knapra mat. Vi ska boka tid hos veterinär om några veckor, väga in honom igen och få mer specifika råd, hoppas vi (nu var vi ju bara där för att klippa klorna). Vad heter inlägget om Plexi-bantningen? Jag misslyckas med att hitta det och vill gärna läsa! 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Förlåt, jag skrev väldigt otydligt, ursäkta, det var under 2017, då jag inte bloggade, som detta med att ta bort natt-maten för katterna blev aktuellt, efter veterinärens råd då. Jag nämnde om detta parentetiskt i mitt inlägg, posten om Plexi (länken här)
    macilane.wordpress.com/2018/01/11/plexi-tio-ar-turkisk-van/
    skulle naturligtvis skrivit samma som jag skrev i kommentaren till dig. Tidigare fyllde jag på 75 grams skålarna varje kväll, så att de hade möjlighet att äta mer än 75 gram per dygn. Nu får de endast pås-mat som godnattmat och de har vant sig vid det. Men, båda katterna sitter inne hos mig på morgnarna, den ena väcker mig och den andra jamar extra, för att få upp mig för att fylla på de tomma torrkost-skålarna. Det innebär att jag får litet tidigare väckning varje dag än förr – men vad 17 gör det, de är så rara och keliga, när jag kliver ur sängen och går till köket, hahahahaha.

    Gilla

 3. Mammas katt var kraftigt överviktig och han är fortfarande överviktig. Han äter dietmat sedan flera år och han tycker den är helt okej. Problemet är att hitta på saker för att aktivera honom. Han gillar inte bollar och de flesta leksaker vi provat med får också nobben. Oftast tittar han på mamma med en blick fylld av ”lek du om det roar dig”… Mina katter har alla vägt mellan 8-10kg men inte varit överviktiga, det har varit aktiva och byggt muskler istället för övervikt. Min Findus är idag drygt 12 år, far runt som en formel1 förare i lägenheten. Även om han sover mer nu än förr så håller han vikten. Här har torrfoder alltid stått framme. Skogkatten kom och jamade när man såg botten i skålen. Fyllde man på så tittade han och gick. Det skulle bara finnas när han blev hungrig. Kunde ju tänkas att han blev det när jag inte var hemma…

  Gillad av 1 person

  1. Tack, intressant att höra! 😻 Ja, aktiveringen kan vara knepig, katter vill ju ”bestämma själv”, det är något enklare att påverka en hund… Findus leker ofta själv, och när vi leker med honom kan han ofta snabbt tappa intresset. Imorgon får vi hem en aktiverings-karusell till Findus – håll tassarna för att den får igång honom! 🙏 Rapport kommer här på bloggen! 😻

   Gilla

Välkommen med frågor och tankar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s