Kattlivet

Att bli med katt…

Milou och Tiger, Tillsammans
Milou och Tiger, Tillsammans

Vi firar strax vår tredje jul med våra katter och lär oss mer för varje dag – den största lärdomen hittills är nog att vi inte hade behövt vara så nervösa för att ”skaffa katt” (eller att få privilegiet att uppleva en till familjemedlem)…

Kattvärlden var okänd för oss. Vi hade båda varit kattvakter någon gång för länge sedan, men det är ju inte samma sak som att leva med en katt jämt, dygnet runt?

Vi plöjde böcker om att skaffa katt och vi läste lärda texter på nätet:

  • ”Kattfoder är egentligen bara ett annat namn för kattmat”, skrev Katt.Nu
  • ”Använd transportbur vid biltransporter, det är säkrast för både dig och katten”, påpekade Katter.Nu
  • ”Du ska se till att din har en egen liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på”, rekommenderade Jordbruksverkets sida om katter.

Trots en del inledande självklarheter visade det sig att alla dessa sajter och skrifter hade tusen bra tips.

– Ju mer vi läste på, desto mer okunniga kände vi oss och försökte rycka upp oss med att ”Allt är ju bara sunt förnuft, vi lär oss på vägen?”.

Så, vi funderade och mätte: Var ska toalådan stå? Klösträdet? Måste vi lägga filtar över soffan så att den inte blir sönderklöst? (Sörjer vi förresten om den 4 år gamla Klippan-soffan från Ikea blir en trasa? Är den inte redan en trasa? Hur ser vårt hem ut egentligen?!) Husses största oro var idén Mint Condition gone freakin´ Bad, läs ”Kattklor utforskar samlingen Fantomen”.

Jösses, men det som till slut fick oss att förstå att vi faktiskt kunde ta hand om en katt, var några ord från Stockholms Katthem:

  • ”Tänk efter före” (skriver Stockholms Katthem):
    ”För att en katt ska må bra kräver den tid, omtanke och massor av kärlek. /…/. Om man inte bor alltför trångt kan det vara en bra idé att skaffa två katter som har sällskap av varandra. Men kom ihåg att även två katter behöver sin matte/husse”.

– Vi tog T-banan till Stockholms Katthem vid Telefonplan för att hitta oss en katt. Fyra besök senare hade vi skrivit på kontrakt och skulle få hem två (2!) katter. Allting blev plural och kärleken oändlig.

Annonser

One comment

Välkommen, skriv gärna något här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s