Oväntat besök vid kattgården!

 • Ett vildsvin?! En mörk fyrbent varelse vaggade mot oss längs grusvägen. Blixtsnabbt tog jag in Disa i huset och sprang ut för att få ett svar.

Jo… Nej? På 30 meters avstånd blir jag säker på att det är en ensam hund som lunkar mot mig, så jag rusar in och hämtar ett koppel och godis. När jag kommer ut har hunden hunnit en bra bit bort, men stannar och vänder sig om när jag ropar ”Hej vovven!”.

Jag lyckades koppla hunden!
Hund på rymmen!

Jag går sakta fram mot hunden och sträcker försiktigt fram en näve full med godis. Gott! Jag sätter varsamt på kopplet och upptäcker att ägaren klokt nog har fäst en namnbricka med telefonnummer på halsbandet.

Jag ringer numret och hamnar hos en man som talar engelska.

– I have your dog?, säger jag och möts av ett glatt men förvånat ”What?!”.

Jag tog in hunden på vår tomt
Jag tog in hunden på vår tomt

Ägaren visste inte att hans hanhund var på rymmen! Den hade vandrat flera kilometer, över trafikerad landsväg, upp på grusvägen ända till oss. Rena turen att den inte blev påkörd, och att jag valt att gå ut med Disa precis när den kom vandrande förbi oss.

Ägaren slängde sig i bilen och var här på mindre än 10 minuter. Han var förstås väldigt tacksam. Hunden brukade gå lös utan problem, sa han. Håll hunden kopplad, sa jag, vänligt men bestämt. Ett argument, som verkade gå hem, utöver att det är lag på att ha hunden kopplad/under strikt uppsikt, var att Disa nog precis börjat löpa, och om han inte kopplar sin hund kommer den snart göra samma vandring igen…

Hunden utforskar kattgården...
Vovven var mycket nyfiken på kattgården…

Ja, det hela slutade gott, puh. Smått nervöst att gå fram till en helt okänd hund. I efterhand minns jag att jag instinktivt riktade blicken mot pannan på hunden för att undvika att stirra den i ögonen. Det var nog bra…

Tur att det inte var ett vildsvin, som även vår granne som körde förbi trodde att det var, haha!

Det här var en bra påminnelse om att förse hunden med namnbricka och kontaktuppgifter. Vår Disa är alltid kopplad, men har rymt ut genom dörren en gång för att jaga en stackars förbipasserande. Det var både skräckfyllt och pinsamt, så jag vet att det är lätt hänt.

Vi ska sätta pejl eller gps på Disas halsband. Har du tips på bra gps för hunden?

Förtydligande 15 mars 2017  kring lagen om att hålla hunden kopplad, tack för fina kommentarer!: 

 • Mellan 1 mars och 20 augusti MÅSTE hunden hållas under strikt uppsikt där det finns vilt (alltså nästan överallt), har du den ändå lös måste din uppsikt motsvara ett ”osynligt koppel”
 • I naturreservat måste du alltid ha hunden kopplad
 • Läs mer här: lagen för tillsyn över hundar och katter.

13 reaktioner på ”Oväntat besök vid kattgården!

 1. Jag känner igen det där, det har hänt hos oss också några gånger och man blir alltid lika förvånad över att folk inte inser att en hund är en hund. Om den ser / känner vittring av något intressant, exempelvis en löptik så går den dit. Så är det bara. Värst är det ändå med tanke på katterna! Ser att ni har byggt en redig kattgård i impregnerat virke och blir imponerad, jättefint! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack, som vi kämpade med denna kattgård, det blev toppen! 😻 Ja visst är det märkligt att så många verkar ovetande om/nonchalerar hur hundar funkar. Häromdagen fick Disa vittring på ett rådjur under skogspromenaden och flög uppför ett berg – om vi inte haft henne kopplad hade det gått ja, åt skogen! Spårkoppel på 15 meter ger både frihet och kontroll, puh! 🐾❤❤❤

   Gilla

   1. Tog en stund innan femöringen trillade ner, sådana fiffigheter fanns inte när jag hade hund. Och fröken jag passar nu är alltid kopplad…

    Gilla

  1. Ja, ett äventyr! Ja: I naturreservat är det alltid koppeltvång. Och: Från 1 mars till 20 augusti måste hundar hållas under så strikt uppsyn där det finns vilt att det motsvarar ett osynligt koppel (vilket i de flesta hundägares fall nog betyder ”använd ett riktigt koppel”. /Lagen om tillsyn över hundar och katter 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Jajustja, det var det jag hade läst…det där med osynligt koppel. 🙂
    Rymmer hunden o man inte ens har upptäckt att den är borta så har man ju ingen uppsyn på den haha
    Förresten var det bra jobbat av dig. 😀

    Gillad av 1 person

 2. Hmmm. Hanhundar som vandrar iväg efter löptikar är ett elände. De varken ser eller hör – nosen och hormonerna styr… Själv hade jag alltid min hund lös utom när vi gick i trafiken. Hon höll sig alltid nära mig, eller den som var ute med henne. Hon var verkligen ett tvättäkta flockdjur.

  Gillad av 1 person

Välkommen med frågor och tankar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s