Kattlådan Modkat ©Modko

Test Modkat kattlåda – tre år senare!

Modkat, en galet dyr men prisvärd toalett för din katt? Vi tvekade inför priset, men tre år senare är vi mycket nöjda. Se här om Modkat passar dig och din katt! 

Betyg kattlådan Modkat

Här delar vi ut kattpussar och hårbollar…

KATTPUSSAR : 5 (av 5)

Hygienisk och lätt att använda

 • Snabb att rensa! Lyft luckan med ett enda tryck, rafsa upp klumpar, släng i sophink, fäll ned locket och fäst spaden på sidan av lådan. KLAR = 32 sekunder.
 • Spill av kattsand? Nästan noll med Modkat. Katten hoppar upp på locket efter uträttat ärende och sanden på tassarna rinner ner i lådan igen genom de små hålen i locket. (Med gamla ”vanliga” lådan fick vi sopa golvet efter varje toabesök, om vi iddes..).
 • Byta sand och rengöra är enkelt: Lyft ur den stabila innerpåsen och töm den. Tvätta påsen och lådan med vatten och såpa, låt torka. Undvik alltid starka rengöringsmedel och citrondoft när du rengör kattlådor. 
 • Allergivänlig. Om du eller närstående är kattallergiker kan jag varmt rekommendera Modkat kattlåda. Snabb rensning och ett lock som håller inne sanden: Ahhh.
Tiger testar Modkat
Känns bra. Ser en fågel tror jag!

Hållbar, ekonomisk och miljövänlig

 • Stabil konstruktion. Tre år senare är jag mäkta imponerad, eftersom vi har testat några varianter av andra märken, där ”gångjärnen” flyger all världens väg vecka tre.
 • Den påse (”liner”) som man häller sanden i, och som skyddar lådan från att slitas ut, är stadig och håller för många sandbyten. Toppen! Rivspår av kattklor i en plastlåda samlar ju bakterier, så en vanlig låda bör man nog byta oftare än man tror och har råd med.

Snygg och smart

Modkat är en snygg toalett för katter, den smälter diskret in i rummet, så cool att du kan ha den nästan varsom helst. Modkat-kuben tar också mindre plats, eftersom katterna hoppar in i den ovanifrån, så det behövs inget extra utrymme för entré från sidan.

Färdig!
Färdig!

Är Modkat värd sitt pris?

Ja, faktiskt. Kattlådan Modkat kostar över 1000 kronor (3 nollor!). Vi vred på budgeten och kom fram till att vi ju haft ”vanliga” kattlådor för cirka 200 kronor per styck, men de har vi behövt byta ut årligen på grund av slitage. Om du ändå tycker att priset känns för högt, så har ju Modkat funnits ett tag nu, och finns säkert att köpa på Blocket! Se då till att köpa fräscha innerpåsar (liners), se inköpsställen nedan).

Här hänger Modkat-påsen på tork efter tvätt
Modkat-påsen håller för många tvättar.

HÅRBOLLAR: 1, som försvann!

I vår första recension fanns bara blå innerpåsar, tokfult i vår vita låda, men nu ser jag att det finns vita, så mycket bättre. Se mer på hemsidan för tillverkaren av Modkat här: Modko.com

Basfakta Modkat Kattlåda

 • Storlek Modkat: Höjd 38 cm, djup 40, bredd 40,6 cm

Nu står våra lådor med fri hopphöjd, men i början hade vi ena lådan under ett bord, så att katterna bara hade 35 centimeter tillgodo för hoppet upp på lådan, och det gick också galant.

Kattlådan Modkat ©Modko
Kattlådan Modkat ©Modko

Inköpsställen och pris Modkat

 • PrisModkat: I denna uppdatering av testet har jag bara kollat Modkat på zooplus.se, och där säljs Modkat nu för 899 kronor (ord. pris 1223 kr). Kolla marknaden, priset varierar!

Tillverkaren Modko har också en webbshop, modko.com

 • Priset för innerpåsen, alltså ”Reusable Tarp Liners”, är cirka 120 kronor per styck. Vi har haft samma påsar i tre år… Har två lådor och köpte två extra påsar, som vi bytt mellan, för att slippa vänta tills de torkat efter handtvätten (tidspressad epok).
 • Färger: Modkat finns i vitt, svart, rött, rosa, blått och… – välj butik!

FINDUS-HORROR-2mb

Förstår katten hur den ska använda Modkat?

Visst katten förstår katten att hon ska”hoppa upp på en låda, ner i ett hål, kissa, dona, krafsa och hoppa upp igen”.

Våra katter var så nyfikna att de direkt hoppade upp på den nya Modkat-kuben för att nosa och samma kväll bestämde sig Tiger för att inviga Modkat-lådan.

Tips: Om du redan har en ”vanlig” kattlåda kan du ju behålla den under några dagar och hälla över lite av den gamla sanden till den nya Modkat-kuben, så att katten känner sig extra bekväm med nymodigheten.

Får min katt plats i en Modkat?

Modkat passar våra katter som väger cirka 3 respektive 6 kilo, men vi har läst tester där gigantiska katter, jämfört med våra, som Maine Coone och Bengal använder Modkat-lådan utan problem.

Findus stretchar
Till och med denna best får plats i Modkat-kuben! (Findus går på strikt diet numera…)

Klicka här, så ser du ju att även BENGALER får plats i Modkat kattlåda! Ett supersnyggt inlägg på bloggen 4 cats 4 me and U av Herrsjökräftan.  🙂 Tack för länken, Jassan! 🙂

/Detta inlägg uppdaterades 12 januari 2017,  efter snart 3 års användning. Första versionen publicerades 29 mars 2014.

TACK…
för att du läst denna recension av kattlådan Modkat. Dela gärna med dig av dina tankar här!

– Har du en låda från Modkat? Är du nöjd eller missnöjd?
– Har du byggt en snygg möbel för dina katters toalett?

Apropå kattallergi: Jodå, tre månader efter att vi adopterat Tiger och saliga Milou, konstaterades att jag inte var allergisk mot någonting, utom katter…. Fasa, men då sa mitt hjärta ”Kör!”. 😃 Allergin har blivit mycket bättre med tiden, visst ger det hopp!

 

FOTNOT: Detta är vårt ärliga omdöme om Modkat kattlåda, och vi får ingen ersättning för att skriva detta. Om och när vi  erhåller ersättning för att skriva något, kommer det att framgå med önskvärd tydlighet. /Tassen upp. 

14 reaktioner på ”Test Modkat kattlåda – tre år senare!

  1. Hej Jenny, tack för att du följer Tassen Upp! Hm, spontant låter det som att en liten kattunge skulle ha svårt att ta sig upp ur lådan. Jag skulle börja med en vanlig låda för att vänja in den i rutinen med att göra sina behov på specifikt ställe, krafsa sand osv. Sedan, när katten är hemmastadd och lite större, kan du prova Modkat-lådan. Roligt med kattunge, varmt lycka till! 🙂

   Gilla

 1. Hmm, det kanske vore något för oss – eller snarare Findus… Har ett löjligt litet badrum och vill ha låda med huv för att det inte ska damma ner allt. Kattgrus blir det i halva lägenheten. Minst… Findus är både stor och lång men det verkar ju kunna fungera. Matte får tänkitänka. Tack för tips och recension.

  Gillad av 1 person

 2. Jättebra och intressant artikel! Jo jag har faktiskt 4 modcatlådor numera och trots att grabbarna nu är stora används de ändå. Den vita lådan som du har är ju fantastiskt fin. När vi köpte iPhones under en vända (har Samsung just nu) fick vi med en massa klistermärket med applesymbolen. Vi klistrade dem på modcatlådorna och vips hade vi skapat en iPoop. 😉 tror vi kallade dem iShit i bloggen. Humor som roade barnsliga matte o husse. Tack för länkandet. 😊

  Gillad av 2 personer

Välkommen med frågor och tankar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s