Disas reaktion på historien om Gripsholms slott

Kanondag på Gripsholm

Disa balanserade på en kanon, skällde ut en oskyldig cocker spaniel och skrämde omedvetet slag på en and, som med ett förargat kvack flög ut i Mälaren.

En  händelserik dag för en valp – och dess ägare:

När en en Dansk-svensk gårdshund skäller i ett ekande slottsvalv, får den samma tyngd i skallet som en mycket arg schäfer, till allas förskräckelse.

Historiens vingslag (och ändernas…)

Helgens slottsbesök badade i solsken och ägnades alltså Mariefreds stolthet, Gripsholms Slott. 

Snabba fakta:

Gripsholm byggdes som borg av Bo Jonsson Grip cirka 1370. Fröjd och en gnutta frid, tills en dag, år 1434, mitt i Engelbrektsupproret, för då…

… väste Tyrannen av Södermanland under Engelbrektsupproret: 

– ”My precious..!” (översatt från hans medeltidssvenska ”min skatt, nu blir jag frälse”), tände eld på slottet och tog med sig dyrbarheterna i sin båt, dold av röken. Fiffigt.

År 1537 sa Gustav Vasa 1537 ”Här ska va ett slott!” – och det var ju tur, så han kunde ta skydd under Dackefejden.

Det ni.

Rekommenderar ett besök! Tinnar och torn – vad mer behöver man? Läs mer om Gripsholm här.

4 reaktioner på ”Kanondag på Gripsholm

  1. Hej! Ser att inlägget är skrivet för några år sedan, men chansar att ställa en fråga ändå 🙂 Vi har också en DSG! Roligt sammanträffande! Hon är 9 år och väldigt skötsam. Men får man ha med hundar på Gripsholm slott? Vi planerar ett besök där på husvagnssemestern. Tänkte gå en familjevisning med barnen i slottet, hunden borde klara sig själv i 45 min. Förstår ju att hunden inte får följa med in på guidade turer, men är det tillåtet med hund överallt utanför slottet?

    Gilla

    1. Hej, varmt tack för att du läser min blogg! Underbart med gårdis! 🙂 Precis, vovven får inte följa med in på slottet, men på slottsgården och runt slottet är det inga problem. Det finns en stor, rymlig parkering vid slottet där det finns bra plats för bil med husvagn. Rekommenderar också en hundpromenad i staden Mariefred, supermysigt med många uteserveringar. Vi har ofta vägarna förbi där, då vi har vänner på Selaön, så kanske vi ses – en DSG är ju lätt att känna igen. 😍🐶 Ha en underbar utflykt! / Louise, Nospussar från Disa

      Gilla

Välkommen med frågor och tankar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s