Tiger biten av orm!

I panik till veterinär! Biten av grannkatt igen? Det visade sig vara mycket värre.

Halva ansiktet var stort som en tennisboll, såg jag på långt håll, när vår katt Tiger kom springande längs grusvägen. Tiger jamade i takt med sina tasstramp, jag tog henne i famnen och sprang in i huset: Hon gick som vanligt fram till matskålen, knaprade torrfoder och drack sedan vatten.

– Nej, mig lurar du inte, Tiger, tänkte jag, för så svullet ansikte har jag aldrig sett! Jag hämtade husse, vi ringde veterinär Emma Ekman i Gnesta och fick en akuttid, förutsatt att vi satte gasen i botten. Vi gjorde rekordfart, och guuud, så långsamt alla kör när man har bråttom!

Aj-aj, sa veterinären!

Vår veterinär såg direkt att vår katt blivit ormbiten. Hon lyssnade noga på kattens hjärta, som tack och lov lät bra, för annars hade det kunnat vara ute för vår lilla katt…

Tiger vägdes, 3,45 kilo, och fick smärtlindring. Strax hjälptes vi åt alla tre för att hålla fast katten när hon fick fyra (4!) injektioner saltlösning i nacken. Tiger var tuff och tålmodig, som tur är, för det är mycket viktigt att katten får vätska när den blivit ormbiten.

Tiger under sträng uppsikt

Nu vakar vi över vår katt Tigers minsta spinn, för om katten blir apatisk efter ett ormbett måste den få ett motgift, och då får vi åka till Djursjukhuset i Kungens Kurva (stora kliniker kan lagerhålla motgiftet). Just nu verkar dock Tiger må ganska bra, hon har efter några timmars tvekan orkat hoppa upp i klösträdet, svarar på ”tilltal” och är framförallt väldigt kelsjuk.

Tiger blev förstås medtagen av alltihop – utöver smärtan från ormgiftet har hon nu en massa extra vätska injicerad i sig, och det spänner ju obehagligt i huden. Den smärtlindring hon fick håller i 8 timmar, så om hon verkar ha mycket ont i morgon måste vi besöka veterinären igen för en ny dos.

Svullnaden försvann efter några timmar

Lycka! Här är Tiger en stund efter hemkomst från veterinär, svullnaden har nästan försvunnit, förutom ”dubbelhakan”, hon känner vittring från vädringsluckan, verkar pigg.

Katten måste dricka och äta efter ormbett

Tiger har nu ätit både vått och torrt flera gånger och druckit vatten. Vi testade också veterinärens recept, alltså att koka fisk och låta katten dricka buljongen: Vår katt lapade bara i sig några tungsvep av buljongen, för hon var nog redan ”otörstig”, eftersom vi sett henne dricka innan, hon gillar ju vatten – men det är ett bra tips för katter som dricker för lite vatten, som ju ofta är fallet.

Utegångsförbudet…

Tiger blev ordinerad lugn och vila i minst två dygn och fick utegångsförbud i 14 dagar. Tiger kommer att bli grymt uttråkad, och hur ska hon stå ut med kattungen Findus försök till lek varje gång hon bestämt sig för att bara drömma i sitt klösträd?

Kattgård planeras!

Vi fortsätter alltså att, med ny motivation, skissa på den kattgård vi planerat sedan länge! Nu har det nämligen skett för många hemska saker utomhus (Milou försvunnen, förmodligen dödad av rovdjur, Tiger nära döden efter sin sejour i ett förråd 6 dygn i somras, senare biten i kattslagsmål, med mera). Tiger har snart förbrukat sina 9 liv…

Nyfiken kattunge fnyser åt ormlukt

Kattungen Findus har försökt busa med Tiger under dagen, men verkar nu förstå att allt inte är som vanligt: Findus nosade på Tigers ansikte, nära ormbettet, och ryggade instinktivt tillbaka – han känner förmodligen lukten av ormgiftet… Jag misstänker också att katter dessutom kan känna lukten av smärta.

– Vi håller tassarna för att Tiger mår bra i morgon!

Varning för orm – ditt husdjur kan dö!

Håll koll på din katt eller hund, det är ormtid nu! Huggormar älskar vårens sol i stenrösen. Vår veterinär hade redan fått in ett 10-tal katter med ormbett. Mycket viktigt med vård omedelbart! Värst är det om djuret blir bitet i tassen och sedan springer, för då pumpas giftet ut i blodet snabbare. Bär hem ditt husdjur om det blivit bitet av en orm. Ring veterinär omedelbart.

Video: Kelsjuk Tiger efter ormbett (observera svullnad under haka)

6 reaktioner på ”Tiger biten av orm!

 1. Pixies svullnad gick ner imorse och hon känns mycket bättre. Äter i massor och jag får ta på tassen, verkar helt frisk. Är dock osäker på förloppet i ormbett. Googlar och det verkar som att det kan hända saker lång tid framåt i tiden, flera veckor där påverkan på inre organ står listade. Otäckt. Hoppas att det är över för oss båda i och med den obehagliga svullnaden och den oerhörda smärta de fick utstå våra tjejer. Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja, vi får verkligen hoppas att de får vara friska, läste också om påverkan på njurar, med mera. Otäckt att ett litet bett på en sekund kan göra sådan skada. Härligt att Pixie mår bättre, tassekramar!

   Gilla

 2. Oj! Stackars Tiger! Pixie också! Igår! Hon har blivit biten i tassen som svullnade upp massor. Vi har gått igenom samma som du, vätskan under huden, smärtlindring osv. Tycker att Pixie känns bättre även om svullnaden inte gått ner riktigt ännu. Hon har ätit med god aptit. Vi har återbesök på måndag.

  Stort lycka till med Tiger. Utegården här blev klar men var inte tänkt för Pixie eller Pollux i första hand. Men ja, jag får kanske tänka om nu när vi har huggorm i närheten.

  Gillad av 1 person

  1. Nämen lilla Pixie! Våra stackars jamisar! Bra att Pixie har ätit, det går säkert fint, håller tassarna! Tiger är som vanligt idag, bara mycket olycklig för att hon inte får gå ut… Som sagt, kattgård på tapeten!

   Gillad av 1 person

Välkommen med frågor och tankar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s