Tiger i tratt med fönstervy

Uppdatering: Tiger akutopererad vid ögat!

Hemska saker, Tiger hade kunnat få blodförgiftning! Igår fick vi veta att vår katt Tiger inte alls har en ögoninfektion, utan en böld!  Tur att vi fick hjälp i tid och har en stark lampa vid matbordet.

I går, torsdag, kom veterinären Emma Ekman på hembesök här i Järna. Hon konstaterade att Tigers svullnad under ögat inte alls beror på en infektion i ögat, som förra veterinären trodde, utan på ett rivsår, strax intill ögat. Vi tror nu att Tiger kan ha fått såret förra onsdagen, när hon senast var utomhus här på landet (hon får gå ute mellan klockan 10-13). Svullnaden blev fullt synlig först fredag morgon, då vi genast tog Tiger till den första veterinären.

Bölden var nu stenhård och kunde bli mycket farlig.

Tiger med böld vid ögat

Matbordet blev operationsbord

Sprutor och kniv åkte fram ur veterinärens väska och vi fick snabbt slänga upp en handduk på bordet. Tiger insåg läget och flög in under bord, soffa och till sist en fåtölj, som husse lyfte på för att fånga in henne. Sedan höll matte Tiger skoningslöst i nackskinnet medan veterinären sprutade in smärtlindring.

Vi höll andan
Tiger fick en dos lugnande, baserat på kattens vikt (cirka 3,5 kilo) – och vi drog andan, det är nämligen ungefär samma medel som används vid avlivning, men då i helt andra doser. Tiger sjönk ihop lealös på bordet, en otäck syn, även husse och matte hade behövt något lugnande vid det laget.

Nu fick Tiger vila en stund i sin väska, där hon efter en minut kräktes upp sin frukost, vilket vi förstod var vanligt – starka grejer i de där sprutorna. När medlet tagit skruv ordentligt lyfte vi upp en nu blytung Tiger på bordet igen.

Veterinären rakade bort håret från Tigers kind, stack hål i bölden och klämde ut en hel del var ur den. Blod droppade ner på handduken. Behandlingen avslutades med flera sprutor saltlösning, för att rengöra såret.

Tratten – igen?!!

Nu passade vi på att sätta på Tiger tratten, den förhatliga, som hon fick i somras, när hon blivit biten i tassen av en grannkatt.

Till sist fick vår katt en spruta för uppvakning, ett slags uppåt-tjack som satte fart på Tiger efter några minuter. Stackars Tiger vinglade upp på svaga ben och gick in i varenda möbel, för den här tratten, den hade hon inte räknat med att återse.

Katten Tiger olycklig i tratt efter operation bredvid ögat
Katten Tiger olycklig i tratt efter operation bredvid ögat

Timmarna efteråt försökte Tiger hitta säkra ställen, alltså så högt upp som möjligt, vilket blev väntat besvärligt med en tratt runt huvudet. Vi sprang efter och fångade upp hennes rumpa några gånger efter hennes misslyckade försök att ta högsta korgen i klösträdet med sitt vanliga språng. Hon lugnade ner sig, men hann kräkas två gånger till innan hon fick vila ordentligt.

Kattmormor kom till hjälp som djursköterska, och Tiger lade sig genast i hennes knä för att spinna och trampa. Skönt och så sött att se! Matte var dock inte populär längre, efter snart en vecka med ögondropps-plågor och det där hemska som hände på operationsbordet.

Kattungen nyfiken på tratt-djuret
Vi höll kattungen Findus i ett separat rum under och efter Tigers böldoperation, men till slut gav matte upp till hans hjärtskriande jamanden, och han fick  komma in och nosa på husets nya tratt-djur: Det var som att han verkligen inte förstod att det var Tiger, han såg bara tratten. När Tiger ignorerat honom försmädligt flera gånger gav dock Findus upp och lekte med sina tygmöss istället.

Äta och dricka med tratt?
Vatten: När katten har tratt på sig är det nog enklast för katten att dricka vatten ur ett glas. Det lärde vi oss förra vändan, när Tiger bar tratt – efter den sejouren har hon vägrat dricka vatten ur något annat än glas, lilla damen.

Mat: Flat, ganska liten tallrik, har vi tyckt fungerar bäst. Tänk ”Hur få ner nosen i tallrik när man har en tratt på huvudet?”.

Behandling i 7 dagar

Nu väntar en vecka där vi ska ge katten antibiotika i tablettform, så det blir en lärorik tid… – Behöver nog experttips från dig som läser detta! (Förra gången, när hon skadat tassen, gav vi henne antibiotika som salva, så det var ”bara” att trycka in den i munnen, och då slickade hon i sig medicinen av ren reflex. Även då hade hon ju tratt, annars kan man nog glömma det där med att lyckas trycka in salva i munnen på en katt, haha).

Vi ska rengöra såret 2 – 3 gånger per dag med saltlösning, för att hålla såret öppet, och det ingreppet är ju det minsta problemet, eftersom katten har tratt på sig, så att hon går att hantera någorlunda.

Tiger i tratt med fönstervy
Tiger i tratt med fönstervy

Feldiagnos och onödig plåga

Vi har alltså plågat vår katt med ögondroppar (Fusidinsyra) i onödan i nästan en vecka, eftersom den första veterinären, i Stockholm, gjorde diagnosen ”ögoninfektion” (läs här om Tintin Tigers förra veterinärbesök). Nåväl, Tiger blev ju i alla fall grundligt undersökt i båda ögonen och fick trycket kollat, så det var väl något positivt med det, i alla fall, och inget att göra åt nu, det var ju kanske svårt att avgöra för en vecka sedan. Men – anfäkta och anamma!!!

Jättetråkigt och jobbigt att det visade sig vara en skada vid ögat, men ändå en form av lättnad, eftersom vi hade börjat inbilla oss att vår lilla katt hade fått en tumör eller något annat hemskt inuti sig. Gny och puh. Nya tag!

8 reaktioner på ”Uppdatering: Tiger akutopererad vid ögat!

 1. Usch då! Inte roligt då de små liven blir sjuka. Ja, det där med tabletter vet vi hur det brukar vara. Vår katt blev sjuk så vi skulle ge en halv tablett varje dag resten av hennes liv. Vad vi bråkade när vi skulle ge pillret! Men numera går det väldigt bra, lite träning ger färdighet! Pussa lite på henne, och hoppas hon kryar på sig fort nu. 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Usch vad mycket ni tvingats vara med om allihop. Hemskt att medicinera eller behandla katt i typ 95 procent av fallen haha. De äter nästan inget frivilligt och utgår alltid ifrån att man försöker mörda dem. Tycker ni kämpat på denna vecka med mod och beslutsamhet som är beundransvärd. Stackars lilla tjejen, men hon hittar nog tillbaka till mattes knä snart nu när ögondroppar är ett minne blott. Bra kämpat allihop och krya på dig lilla Tiger.

  Gillad av 1 person

  1. Varmt tack för denna roliga pepp, det behövdes! 😃 Ja jösses: första tabletten spottade hon ut 3 gånger, till sist svalde hon en tredjedel i alla fall. Den senaste dosen svalde hon liksom av misstag när vi lurade i henne en godisbit, det går framåt! 😊

   Gilla

Välkommen med frågor och tankar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s