Kattlivet Vittring

Kränkt! Behandla katten som en hund?

Katter är Stressade, för att vi behandlar katter som hundar? Här sammanfattar jag en artikel från SVT: Tack, Macilane, för att du lade upp denna artikel på din blogg! 

”Vi vill att våra KATTER SKA VARA MYSIGA, vilja bli klappade och bara liksom TRIVAS” menar en expert på djurbeteende, John Bradshaw, vid Bristol University: ”Folk tror att katter är som hundar, bara mindre krävande”. Bradshaw betonar att till skillnad från den tama hunden, är Katten bara halvvägs mellan tam och vild, och att katten inte gillar 2000-talets livsstil.

Som hund och katt?

Katten blir inte lika tillgiven som en hund, menar Bradshaw, men ”din katt älskar dig nog ändå”. Hunden är mer tam än katten: Hundar var sociala redan innan de blev husdjur, säger Bradshaw: ”Vi människor gjorde hunden tam, så att den skulle förstå vad vi ville ha ut av den. Kattens enda syfte var att hålla råttorna borta, tills bara för några årtionden sedan”.

Katten då?

– Nuförtiden vill vi att katter ska göra mer än fånga råttor, påpekar Bradshaw (katter ska vara ”keldjur”? reflekterar matte): Idag är katter stressade, menar Bradshaw, och den största orsaken till katters stress är närheten till andra katter: Många skaffar sig fler än en katt och tror att de kommer överens, men efter att ha övervakat katter med kameror dygnet runt kan han konstatera att katterna bråkar om nätterna; ofta bråkar katterna om att få sova på det varmaste stället i sängen. Att katterna inte fräser mot varandra är ingen garanti för att de inte mår dåligt i varandras närhet, säger Bradshaw.

(Matte tänker: Våra katter Tiger och Milou var som sammanvuxna, där på Katthemmet, personalen ville inte släppa iväg dem utan varandra, och när vi fick dem under våra vingar förstod vi varför: Milou var som Tigers ”mamma” och Tiger var som Milous ”värstingkompis”, som man lär sig trixen av: Tre gånger såg vi en örfil, en gång när Milou tvättade Tiger lite för noggrant och två gånger när Tiger använde Milous huvud som huvudkudde respektive rumpkudde – men annars var läget Lekfull Kärlek).

Din förväntan på Katten?

Bradshaw ger hopp: Förvänta dig inte att din katt ska ge dig kärlek precis när Du vill, för du kan inte som kattägare förvänta dig samma kärlek och tillgivenhet från en katt som från en hund.

– Vänta på att katten ska komma till dig och säga Hej, då kommer katten att stanna längre hos dig, visar forskningen.

Din katt älskar dig nog ändå, menar Bradshaw:
– Katter har fler saker i huvudet; de tänker på grannens katt och på vilka fåglar som är utanför fönstret, säger Bradshaw och konstaterar:

Folk blir besvikna om inte katten vill gosa, men sanningen är att katter i allmänhet älskar sina ägare men har egna liv.

KÄLLA: Läs artikeln av Helena Zacharisson, SVT: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/katter-ar-stressade-for-att-vi-behandlar-dem-som-hundar

Fotnot: Lade först upp detta inlägg som ett ”Reblog” till Macilanes fina länk till artikeln Är Katter Stressade, men detta med att ”återblogga” (reblog) blir så konstigt så att man missar själva innehållet i artikeln, så därför skrev jag här ett litet sammandrag av artikeln med egna tankar.

Annonser

One comment

Välkommen, skriv gärna något här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s