Kattslagsmål! Tiger i tratt.

Vi hörde ett skrik, rusade ut och såg grannen stå i givakt med en sprayflaska 70 meter bort. Vi sprang med andan i halsen i ljusa sommarkvällen för att till slut landa i kriget: När vi hälsat på grannen, som lite skärrad höll på avtryckaren (till vattenflaskan), förstod vi…

Kattslagsmålet
Det morrades och frästes från alla håll och inne i granhäcken satt vår katt Tiger och tryckte. Strax utanför, på grusvägen, smög grannkatten Kajsa omkring. Båda dessa katter är kastrerade, men en katt med sårad självkänsla är en katt, hormonerna hamnar ur spel och till råga på allt stod en annan grannkatt, Lucas, en okastrerad hane, en bit bort och stirrade intresserat på skådespelet. Ingen av katterna ville prata med oss människor. Efter en lång och plågsam stund fick katterna till slut nog, av både varandra och oss: Kajsa gick lojt neråt vägen, Lucas pep in i skogen och Tiger flög hem till oss, in genom luckan och upp till sitt favoritställe, mattes gamla röda dockvagn ovanpå garderoben. Vi ställde oss på en pall och fick klappa henne, men hon hade fullt sjå att tvätta sig.

Läget lugnt?
Efter en halvtimme hoppade Tiger ner från garderobs-tak-drottningdömet med bestämda tassar för att äta blötmat. Vi följde varje steg och jamsade fånigt med henne tills vi blev lugnade av att hon tuggade torrfoder. Drottning Tiger lät sig bli kelad med och gjorde sedan sin vanliga kraftmätning, rusade mot sovrummet och besegrade garderobens höjder. ”Haltar hon?”, frågade vi oss båda tyst, men bestämde att vi inbillat oss, för ”herregud, om hon haft ont skulle hon ju inte kunna hoppa upp på garderoben?!” Allt var som vanligt, Tiger låg där uppe i sin dockvagn för att ta några sedvanliga viga nerhopp till matskålen för nattamat.

Men:

Morgonen efter slagsmålet
Vår katt Milou jamskriker i ottan, hon har en haltande Tiger i släptåg (ännu en gång blir Milou både Tigers och vår hjälte – vi ser ju nu direkt att Tiger behöver hjälp). Tiger kan inte stödja på tassen. Vi ringer veterinären Animalen i Södertälje och får tid för akutbesök.

Akutbesök hos veterinär

Vår katt Tiger hade blivit biten rakt genom tassen! Tiger skrek när veterinären tryckte på ”rätt” ställe på tassen, och matte skrek inombords. Resultat: Penicillin två gånger per dag och förnedrande tratt.

Trattförnedring

Tiger fick prova ut en jättelik tratt först, men då började veterinären att skratta, så de fick springa ut och hämta en mindre variant.

I tio dagar fick vi nu se stackars Tiger vackla runt i sin tratt, stappla in i dörrar och snubbla på sig själv. Hon fick ju inte slicka på sitt sår. Första dagen skulle hon ha kvar bandaget runt såret, men sedan måste såret få lufta för att läka. Det var svårt att förklara detta för Tiger.

Tiger i trattGe en katt medicin genom en tratt?

Tigers tratt var helt klart ivägen, mest för henne, men också för oss, när vi skulle ge henne medicin. Hur göra?? Vi fick ett penicillin som var ett slags kräm eller pasta. Jag liksom tryckte in krämen i kattens mun, men upptäckte att det blev jättejobbigt för henne när hon hade tratt på sig, för hon kunde ju inte tvätta sig ren runt munnen ens en gång.

Dag 2 tog vi av tratten, höll katten stadigt men ömt i nacken och pillade upp hennes mun för att trycka in medicinen. Katten slickade nu glatt i sig sitt penicillin (det smakar gott, sägs det). Katten Tiger kunde nu, utan tratt, dessutom tvätta sig själv efter hon fått medicinen, men så fort hon närmade sig såret på tassen satte vi tryggt och bestämt på henne tratten igen.

Efter detta märkte vi ju att vi faktiskt kunde ta av henne tratten stundtals, så att hon fick chans att tvätta sig själv i övrigt, men när hon började nosa på tassarna stoppade vi henne. Vi tror att detta, att hon fick möjlighet att tvätta resten av kroppen som vanligt, gjorde trattupplevelsen mer uthärdlig för henne. Om det hade varit en annan sorts sår eller skada hade vi kanske inte kunnat göra så här, men just i detta fall blev det en bra lösning.

Hur ger man en katt mat och vatten när de har tratt?
Den där tratten är ju i vägen, så att nosen inte når fram!
– Vi la upp maten på en vid, flat tallrik, så att inte tratten skulle slå i, det funkade. Vatten då? Veterinären ordinerade ett dricksglas och tametusan, när vår katt fick vatten i ett dricksglas nådde hon ner till vattnet utan att tratten kom i vägen (detta verkar Tiger ha gillat, för numera föredrar hon att dricka vatten ur vanligt glas).

Läkning
Tio dagar senare, efter rengöring av sår två gånger per dag och penicillin lika ofta var det dags för inspektion hos veterinären: Såret var läkt, tratten åkte av! Nu är Tiger stadig på benen igen. 🙂

Tiger trivdes inte i tratt.
Tiger trivdes inte i tratt.

Efterspel (uppdatering december 2014)
– Vi hoppas slippa se fler slagsmål, puh! Katterna här i trakten verkar nu ha enats om olika tider för reviren, men det är lite förvirring vad det gäller tomtgränser: Den gången var det nog vår Tiger som struttade runt på grannkattens revir, men vi ser å andra sidan ofta Kajsa svansa runt på vår tomt, vilket inte är så konstigt, hon ”ägde” ju vår tomt innan Tiger var född. Vi tror att det löser sig, för nu, efter att Milou försvann, har ju vår Tiger dessutom fått ett extra strängt schema för utgång, 10 – 13 (höst, vår och vinter, med lite längre pass på sommaren). Vi har dock sprayflaskan laddad med vatten, i förebyggande syfte…

Fotnot: Vi betalade ju för tratten, så den har vi kvar, och snart ska vi testa om den funkar när vi ska klippa klorna på katten. Senast Tiger fick sina klor klippta hos veterinären satte de nämligen av ren rutin en tratt på både henne och Milou, vi var förvånade, men det gick smidigt. Detta kan nog fungera för en katt som vår Tiger, som vuxit upp med för lite vanlig mänsklig kontakt, först i misärhem och sedan på katthem. Med kärlek och tålamod, och kanske en liten tratt ibland, fungerar det nog – vi ska prova!

Välkommen med frågor och tankar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s