- Be någon att se till din katt minst två gånger per dygn, med mat, vatten, lek och kel.
- Lämna inte din katt ensam mer än MAX 12 timmar!
- Blir din katt ängslig när den lämnas ensam? Tänk till extra!
Din katt MÅSTE enligt lag få besök MINST två (2) gånger per dygn (var 12:e timme), för mat, vatten, kel, lek och allmän mänsklighet.
(Om du frågar din katt, säger hen nog ”lämna mig i max 6 timmar, snälla!” – för ”jag ser ut som en cool katt här i klösträdet, men jag känner mig… ensam).
Lagen säger alltså att du inte ska lämna din katt ensam mer än max 12 timmar, så hur gör du?
Vad gör du med katten när du ska resa bort?
Alternativ för att lämna bort katten vid resa.
A) Vänner och grannar?
Be vänner och/eller grannar att se till din katt minst två gånger per dygn.
- Ge tydliga instruktioner för mat, vatten och visa hur vakten ska rensa toalådan (som kattägare är det lätt att glömma det man inte visste innan man delade livet med en katt).
- Kel, lek och lätt pälsvård bör ingå, det gillar både katt och människa!
B) Kattpensionat?
- Be att få se exakt hur det ser ut bakom kulisserna på kattpensionatet, hur ser burarna ut egentligen? Snoka snyggt
- Läs recensioner på nätet, ta referenser – vad tycker kattägare om kattpensionatet? Fråga andra som har haft sin katt på just det pensionatet
- Avtal, legitimation och skattsedel, kolla noggrant.
Passar just din katt på ett kattpensionat?
Det finns säkert jättemånga bra kattpensionat, du måste bara utgå från Din katt.
– Observera att vi har ännu ingen egen erfarenhet av kattpensionat, så dela gärna med dig av dina erfarenheter! (Läs mer om våra tankar kring kattpensionat längre ner, under rubriken ”Hur är Din katt?”).
C) Professionell Kattvakt?
Vi har provat ”professionell kattvakt”, som nuförtiden finns på många ställen, främst i storstäder. Vi har anlitat CityKattvakten i Stockholm flera gånger och är mycket nöjda! De sätter faktiskt ”katten i centrum”, och de personer som besöker katterna är dessutom ofta aktiva i arbetet med att rädda hemlösa katter. Den professionella kattvakten har dessutom varit billigare än de kattpensionat vi först googlade fram, men det handlar om några hundralappar, så det bör inte avgöra ditt val, för det handlar ju om vad som är bäst för just din katt.
Viktigt när du anlitar en ”professionell kattvakt”:
- Kontrollera ID-handlingar och övriga dokument (F-skatt, osv) och ta referenser
- Din katt ska få besök, alltså mat, vatten, lek och kel minst två gånger per dag
– Avsätter kattvakten tid för lek och kel, borstning, osv?
- Hinner kattvakten med alla sina kunder och har hen ett backup-system ifall kunderna blir för många?
- Avtal måste skrivas. Du lämnar dina nycklar, din katt och halva din själ hos denna kattvakt, så var noggrann!
Kombinera gärna vän/familjemedlem med proffskattvaktens tjänster, så att du har en sorts totalkoll på att din katt blir väl omhändertagen. OBS: Informera båda parter om detta – både kattvaktsfirman och vännen måste ju veta om att flera personer ska besöka din katt!

Hur är Din katt?
Den första frågan när du ska resa bort utan din katt borde vara ”hur mår min katt bäst när jag är borta?
Vårt exempel:
Vi kände att ”Våra katter mår inte bra på ett kattpensionat, de ska få vara hemma, i sin invanda miljö, om det går”. Våra katter är ju adopterade från ”misärhem”, där de vuxit upp bland 30 andra katter, så vi tror inte att de skulle trivas att hamna i en sådan miljö, med katter i burar igen. Ack, vad vet vi: våra katter skulle kanske stortrivas på ett kattpensionat, men när man som kattägare har gått igenom hela processen från skygg-som-en-svan till cool-som-en-katt, så vill man inte riskera något, alls.
Fotnot, uppdatering januari 2015: När vi adopterade kattungen Findus från Södertälje Katthem fick vi vid hembesöket tips på kattpensionat som enligt deras utsända fungerar fint – så kattpensionat kan komma att bli ett alternativ för oss, när ingen annan kan hjälpa till. Vi återkommer med omdöme om detta blir aktuellt.
Så här: Våra katter Tiger och Milou behöver vår uppmärksamhet extra mycket cirka två gånger per dag, när de vill ha kel, bus och blötmat (trista torrfodret står ju framme jämt). När vi är hemma hela dagen med katterna måste däremot katterna stå ut med vårt kelbehov, så det jämnar nog ut sig. Om vi skulle lämna Milou ensam hemma, utan oss, och kanske värst vore utan Tiger, skulle Milou må mycket dåligt efter 3 timmar, tror vi. Tiger däremot, skulle snyggt vänta typ 17 timmar tills hon tordes visa att hon ens märkt att vi inte är hemma – men det skulle bara ta 5 timmar innan hon kände ett hugg av ”jag är övergiven!” Detta är ju bara vår teori, baserad på hur vi tror oss känna våra katter.
Dela med dig!
– Vilken kattvakt passar din katt bäst?
– Hur gör du när du måste resa bort från din katt?