Tiger akut till veterinär – plastbit!

Kattskrik och tandgnissel, klockan halv åtta lördag morgon i maj! Vi vill verkligen sova, för om några timmar måste vi lyfta ner bryggan här i samfälligheten. Vi öppnar tunga ögon och ser lilla Milou jama uppfordrande, bakom henne står Tiger och ser olycklig ut. Nu är vi vakna. 

Vi reser oss sömnigt och ser våra älskade katter i unisont nödrop: Milou skrikjamar, för att visa oss Tiger, som är i sin egen värld, hon står vid fotändan av sängen och tuggar hysteriskt, försöker att svälja. Vi springer upp, Tiger flyr iväg. Katten Tiger

Är vår katt sjuk?!

Tigers skrik-pip bådar inte gott, hon gnäller sällan i onödan: Vi hittar Tiger i överslafen i rummet intill, där lillmatte just har väckts av en katt som tuggar fradga. Milou är tätt efter oss, hon tar spjärn med tassarna mot husses fötter och hoppar via stegen upp till Tiger och lägger sig bredvid, som i sympati. Vi står på tårna och ser hur Tiger piper, kränger med huvudet och spottar slem på lillmattes kudde. Jag sträcker mig efter Tiger, tar så lugnt jag kan tag i hennes nacke och öppnar hennes mun, för att se om något fastnat, men jag ser ingenting. Lillmatte hjälper fint till, men det vill sig inte: Tiger biter ihop käkarna, slutar att tugga, upphör att gnissla och tystnar. Vi låter henne vara ifred ett tag och ägnar oss åt att lugna ner kattsyrran Milou.

Allt verkar väl okej nu med katten?

Vi ställer fram kattburen på golvet, eftersom vi läst att katter gärna söker sig till en trygg plats när de vill lugna ner sig, men Tiger bryr sig inte, hon hoppar ner från lillmattes överslaf och lägger sig tyst tillrätta i vår säng medan syrran Milou hoppar upp i klösträdet. Efter en timme av detta idylliska ”normaltillstånd” går vi ner till den där förbenade bryggan som ska tas upp ur vattnet för sommaren (det är skönt när den är på plats, men en plåga att släpa ner från land varje år). När vi kommer tillbaka från bryggan möts vi av vår katt Milou, som högt och bestämt jamar oss in i sovrummet, till Tiger, som nu faktiskt har lagt sig i TRANSPORTBUREN. ”Om matte och husse är så tröga måste jag tydligen visa dem rent bokstavligt”, tänkte Tiger så klokt, säkert på Milous inrådan. Tiger tuggar frenetiskt och piper: Vi inser äntligen att Tiger behöver DJURDOKTOR.

Hitta en veterinär…

Vi googlar i panik efter veterinärer i närheten av Järna och Södertälje, och hittar veterinären Animalen i Moraberg, Södertälje. De har ovanligt många akutuppdrag, men lovar att ta emot vår katt. Vi bär in Tiger till undersökningsrummet. Där blir jag torr i munnen, nervös: Vi får ut en något motvillig Tiger ur väskan och jag håller henne hårt men ömt medan veterinären kontrollerar hennes mun. Vår lilla katt Tiger värjer sig och försöker fly, men sedan verkar hon förstå att hon faktiskt får hjälp, att alla vill henne väl. Tiger är lugn men det är svårt att få tag på problemet: Veterinären tillkallar en sköterska, så till slut krävs två personal på Animalen: En som håller i Tigers käke och en som dyker in med handen i kattens mun med en pincett för att dra loss en PLASTBIT. Det visar sig att katten Tiger har svalt en mjuk liten plastmojäng från en MediaMarkt-förpackning vi öppnat några dagar tidigare. Dåligt samvete för usla dammsugningsvanor? Ja. (Konsumtionsångest? Ja). Tiger får beröm för att ha varit så duktig, särskilt för att vara en skyggis från ett katthem, normalt biter och fräser katter i dessa situationer, säger veterinären. – Puh, säger vi, och tänker att våra katter är underbara, precis som alla katter 😉 – Tack, smådjurskliniken Animalen i Södertälje, för att ni var så fina med vår katt och för att vi faktiskt inte behövde betala ett öre, trots att insatsen kanske räddade vår katts liv! (Vi förstår att ni inte kan göra detta gratis jämt, men nu var ni överlastade av uppdrag och dessutom har ni ett gott hjärta). Vi hade gärna betalt massor för hjälpen. Katten-Tiger Nu köpte vi i alla fall en burk extralyxigt mjuk kattmat hos Animalen, så att vår katt inte skulle få ont i gommen första dagen efter ingreppet. En halv timme efter veterinärbesöket var Tiger glad och frisk – och Milou blev lugnt lycklig i smyg, som bara hon kan bli. – Nu har vi i köket en sån där ”sladdlös dammsugare”, ständigt osnyggt standby, men den känner sig utnyttjad på ett bra sätt.

Välkommen med frågor och tankar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s