Kattlivet

Tassar som visade vägen

Vi skulle inte ha någon katt. Fanns inte på kartan. Tills två saker hände, som vi i efterhand har tolkat in som Tecken (med humor och utan alltför stor galenskap). Följande skedde:

Tass 1) En mörk och kall marskväll 2011 låg en svart katt på en pall på vår förstubro när vi kom fram till stugan vid Järnafjärden. Kajsa på förstubronHon låg på en mjuk kudde på en pall och visade inget intresse att komma in i värmen, så vi lämnade henne i fred. Men när hon låg kvar där i den bitande vårkylan efter tre timmar, bar vi resolut in henne i stugvärmen. Vems var hon? Inget namn på halsbandet. Hur mådde hon? Inget blod på pälsen, och hon verkade inte ha brutit något. Men hon spann oroväckande högljutt och var lite väl medgörlig tyckte vi. Hon drack av vattnet vi ställde fram i en skål men glodde misstänksamt på fatet med tonfisk.

Vi googlade: Hur gör du om du hittat en katt?  – Kolla öronen!, ropade Louise. Peter vek försiktig på kattens öronsnibb och hittade en suddig id-märkning. Vi sökte på Djur-ID, Kennelklubbens ägarregister för katter: Träff – ”Kajsa”, adress Nyinflyttade-Familjen-Tvärsöver-Vägen! Men… klockan var 3 på natten, så vi bäddade tafatt för Kajsa med filt på golvet bredvid vår säng. Där spann hon, hela natten.

Milou och KajsaPå morgonen bar vi hem henne till grannarnas lycka, de höll med om att Kajsa inte såg helt pigg ut. (Hon återhämtade sig, för nu leker Tiger och Milou med henne, i ett slags kärvänligt fräs).

Tass 2) En kattunge satt i vår port i stan sommaren samma år. Den följde med oss tre trappor upp till vår dörr och smet in i köket för att snabbt kila ut. Vi sprang efter och den smet ut genom porten. Vi stängde, i förhoppning om att den skulle springa hem. kitten

Men kattungen satte upp tassarna mot portens fönster, ”Ta hand om mig!”. Melodramat var ett faktum och våra steg uppför trapporna var tunga. (En vecka senare såg vi kattungen leka med sin ägare vid porten intill, så den var tack och lov inte hemlös).

De där katterna bosatte sig i våra hjärtan: Nog kan väl vi ha en katt?
– Vi har plats, vi har råd med kattmat och bekvämligheter, vi kan göra oss Tid och Tålamod och vi har Kärlek. Vi visste att så många katter hamnar olyckligt i livet, de överges eller misshandlas – och vi kan fortfarande inte förstå varför något levande väsen ska behöva utstå detta. Vi googlade på hemlösa katter, hittade Stockholms Katthem och sedan fanns ingen återvändo.

Läs mer om Tiger och Milous resa till ett nytt liv här

Annonser

Välkommen, skriv gärna något här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s